Städtips till badrum – Vårstädning

städa badrum, badkar, toalett, badrumsskåp

Vårstäda badrummet

Slutet på vintern närmar sig och de gröna skotten av våren syns på horisonten. Ditt badrum har arbetat övertid med att se till att barnen är rena, att du får en dusch efter gymmet eller efter fotbollsmatchen. Den dagliga rutinen i ditt hem innebär att ditt badrum får en kort städning varje vecka men nu när våren är på ingång kan det vara dags för en djuprengöring.

Du kan möblera om, sätta upp en ny spegel eller organisera om badrumsskåpet men det enklaste sättet att ge ditt badrum lite extra kärlek är att ge det en gammaldags storstädning. Här är en enkel guide till att göra rent ditt badrum.

Förberedelser för att rengöra badrum

Se till att du har rätt rengöringsmedel för uppgiften. De behöver inte var varuhyllan med kommersiella och dyra produkter. Det finns några organiska rengöringsmedel som är billigare och snällare mor miljön. Men vilka produkter du använder i ditt badrum är upp till dig. Du måste bara komma ihåg att ditt badrum används av hela familjen så använd en produkt som inte skadar dig, dina barn och dina husdjur. Du behöver också lämpliga kläder för att se till att du kan rengöra alla ytor i badrummet. Se till att du har en bra soppåse så att du kan slänga skräp. Slutligen behöver du se till att ha massor av varmt vatten. Låt oss börja med en kaffe.

Dammigt eller?

Börja uppifrån och städa neråt dvs, börja med tak och lampor och arbeta dig ner mot golvet. Använd en dammtrasa för att avlägsna eventuell spindelväv och damm som kan ha samlats under vintern. En torr trasa kan användas på målade ytor men du kan använda lite möbelpolish för att underlätta att avlägsna dammet. Om du har en damsugare med långt skaft kan du använda den för att få bort damm från lampor och luftventilen. Du behöver använda en damvippa för att få bort dammet från toppen av dörrkarmen och på eventuella tavelramar.

Glöm inte uppe på skåp och speglar allra helst om du förvarar saker där som samlar extra damm. När du har tagit bort sakerna och dammat gå igenom dem och se vilka du fortfarande använder, de du inte använder slänger du. Om du hittar områden där dammet sitter lite hårdare så kommer du behöva våttorka med en trasa, varmt vatten och ett milt rengöringsmedel. Citronsaft är ett bra alternativ till rengöringsmedel och har en fantastisk doft. Ta dig tid att ta ett steg tillbaka och se om du har missat något. Damma alla ytor ner till golvet.

Rensa upp i skåpen

Det finns inget värre än att lagra saker du inte längre använder. Förutom när sakerna du inte använder gör så att du inte får plats med sakerna du faktiskt använder. Det är mänskligt att samla på sig skräp men nu är det dags att rensa bort det.

Var brutal mot röran i ditt badrum, det finns saker som skall tas bort automatiskt som till exempel.

Gamla mediciner

Samla ihop mediciner ni inte har använt på en månad eller längre. Alla läkemedel som är inaktuella måste bort. Det är inte bra att ha kvar gammal medicin eftersom det innebär en risk för familjen om någon skulle få i sig det. Samla in medicinerna och lämna in dem på apoteket för säker hantering.

Min favoritregel för att rensa upp är att göra sig av med det som jag inte har använt på en månad. Se till att slänga det som inte är använt på den tiden, om du inte använder det så finns det inte plats för det. Du använder badrummet två kanske tre gånger om dagen och detta motiverar regeln. Naturligtvis gäller inte det växter, foton eller liknande.

Gammal tvätt

Se till att du inte har gammal tvätt liggande och att den enda tvätt som finns i ditt badrum när du städar ligger i tvättkorgen. Det är bra att lägga till att du är bara människa och arbetar kanske 40 timmar i veckan precis som andra vuxna i hemmet gör så tvättkorgen kommer antagligen aldrig bli tom. Men vad du kan göra är att investera i lämplig förvaring för smutstvätten så att det blir lättare för de andra familjemedlemmarna att hjälpa dig att hålla efter det.

Speglar och skåp

Din badrumspegel och ditt badrumskåp används ofta men får ändå inte samma uppmärksamhet som dina köksskåp. Resultatet av det är att hyllorna får ett tunt lager dam och att speglarna är nästan rena, men de är aldrig perfekta. Nu är det dags att få dem perfekta.

Badrumsskåp

Töm skåpet och se till att alla hyllor sitter som de ska, ibland kan hyllor bli lite lösa. Kontrollera att skåpsluckan sitter som den ska. Damma och torka ur skåpet noggrant och ställ sen tillbaka det som skall finnas där. Men håll dig till reglerna! Ställ bara tillbaka det du använt under den senaste månaden. Så kasta all badrumsprodukter du inte använt. Saken är den att du kommer att få nytta av allt utrymma som du får i skåpet.

Badrumsspegel

En av de viktigaste delarna av ditt badrum är speglarna för badrummet skulle inte vara det samma utan dem. Det finns många guider om hur man skall putsa speglarna med allt ifrån vilka kemikalier du skall använda, skall jag använda vinäger, in hoprullad tidning mm. Faktum är att du har en glasyta som du behöver få glänsande ren och utan fläckar. Med hänsyn till detta så rengör din spegel på det sättet du tycker är bäst. Jag använder alltid en blandning av varmt vatten och att torka den med toalettpapper tills den är fläckfri och glänsande. Men du har säkert en egen teknik. Eftersom vi kommer att använda varmvatten senare i städningen kommer du kanske behöva gå tillbaka till spegeln och torka igen när du är klar.

Fyll handfatet med varmt vatten

Nu är det dags för själva badrummat. Det spelar ingen roll vilket färgschema ditt badrum har, smuts och dam samlas på platser och behöver samma rengöring. Oavsett vilka material ditt badrum är byggt av så vill du inte använda ett rengöringsmedel med slipmedel eftersom renheten då kommer på bekostnad av en repa eller två. Själv använder jag varmt vatten och en svamp. Det finns en mängd med produkter för badrumsrengöring men de är dyra och är fulla av kemikalier. Mycket kan åstadkommas med citronsaft och bikarbonat som du kanske redan har tillgängligt i köket. Nu är det dags att städa.

Badkar

rengöring badkar online

Ta bort alla leksaker och flaskor som står på badkarskanten eller ligger i badkaret. Åter igen, börja uppifrån och arbeta dig neråt. Med hjälp av varmt vatten och en vanlig svamp torkar du rent kanten och var helst det har samlats smuts. Om du har kakel ovanför badkaret kan du använda en gammal tandborste för att gör rent fogarna. Om fogarna är gamla och fläckade så kan du använda lite blekmedel för att återställa dem. När badet är rent kan du lägga uppmärksamheten på kranarna och duschmunstycke. Titta efter spår av avlagringar som har byggts upp under vintern. Använd den gamla tandborsten för att komma åt ordentligt och skölj sedan av. Återgå sedan till badleksaker och produkter som du tog bort från badkarskanten tidigare.

Badleksaker

Den pålitliga gummiankan, älskad av alla. Men även din gummianka blir smutsig. Nackdelen med sådana här badleksaker är att de drar in vatten inuti som sedan stannar kvar där. Det gör att det byggs upp och beroende på vad du har för vatten kan stimulera tillväxten av mögel. Det är verkligen inte bra att ha i ditt badrum så det är dags att sortera ut dessa leksaker.  Använd en hink och en mild blandning av vatten och blekmedel. Dra in och pressa ur vattnet ur ankan tills alla flagor av svartmögel leds ut ur hålet. Här finns också en passande roll för din gamla tandborste. Använd den för att ta bort avlagringar och mögel som sitter i kanterna på dina andra badleksaker.

Produkterna på badkarskanten

Sätt tillbaka produkterna du plockade undan vid rengöringen av badkaret. Det är antagligen produkter du använder ofta i ditt badrum så varför inte ha dem nära till hands. Om du vill ställa dem lite snyggare så ställ dem i grupper om tre och tre.

Städa toaletten

Lyft sitsen och se till att alla ytor är rena, både under ringen och under locket. Borsta ur toaletten och torka av hela utsidan ner till golvnivå, glöm inte bakom tanken.

Golvet

Dammsuga och skura golvet och torka av listerna. Ta bort eventuellt skräp.

Sista överblicken för badrumsrengöringen

Ta en rulle toapapper och torka av dina speglar så att du får bor eventuell kondens. Gå sedan över till kranar och blandare, de skall vara blanka och fria från vattenfläckar. Torka ur handfatet. Ta ett steg tillbaka och beundra ditt verk. Nu är det dags för ett bad.

Kontakta en bra städfirma i Kalmar för städhjälp till billigt pris.