Rengöra ugn – En checklista för ugnsrengöring

tips på hur du kan rengöra ugn enkelt

Ugnsrengöring – Behöver din ugn det?  7 saker att titta efter

Du känner förmodligen till att det är viktigt att rengöra ugn, men du kanske inte har tänkt på att din egen ugn är smutsig? Lär dig en komplett ugnsrengöring!

Allt du behöver veta om att rengöra ugn

Här är några saker att titta efter i ugnen, spishällen eller utsugsfläkten för att avgöra om ugnen behöver rengöras eller ej:

Är ugnsluckan ren?

1. När du slår på ugnens belysning, kan du se in i ugnen från utsidan genom luckan? Om du inte kan se om det finns en yta av smuts eller fett på insidan av ugnsluckan? Om du kan se genom luckan, består din vy av droppar av fett som runnit längs insidan av luckan? Är det fettfläckar i mitten av luckan så att du kan komma åt det.

Är spisknapparna rena?

2. Känns spisknapparna klibbiga när du använder spisen? Måste du tvätta händerna efter att ha rört spisknapparna? Sitter det brun smuts runt reglagen eller har damm och hår fastnat i fettet på knapparna?

Är insidan av ugnen smutsig?

3. Titta noga på de svarta sakerna, inte på det emaljerade sidorna, är allt bränt förkolnat? Om du placerar din hand i ugnen och stryker den mot ugnens insida och sedan tittar på handen, är den svart eller full av fett?  Finns det avlagringar av mat på botten av ugnen. Har du märkt att det droppar ned fett i din mat när du tillagar den i ugnen? Du har kanske försökt att få bort det, men märkt att det inte går. Ryker det när du använder grillfunktionen? Ryker det så mycket när du sätter på ugnen att du snabbt tar av den igen, samtidigt som röken fyller upp hela rummet när du öppnar dörren.

Ser ugnsgallren svarta ut eller är de oljiga? Är det svårt att använda ugnen eller spisen på grund av smutsen? Om du tar på ugnsbelysningen, är lamplocket så smutsigt att du inte ens märker att du tagit på lampan?

Hur ser grillfacket ut?

4. Är grillfacket rent? Ryker det när du grillar något? Ser grillpannan ut som den ska? Känns handtaget till grillfacket oljigt?

Rengöra utsidan av ugnen

5. Är utsidan av ugnen ren? Finns det fettavlagringar på den. Om den är av rostfritt stål, finns det några fettfläckar på den som du inte kan få bort? Har det rostfria stålen några svarta märken på sig? Om utsidan av din ugn är målad, är lacken klar och blank?

Rengöring av spishällen

6. Är din spishäll ren? Om du har en gasspis, är dina grytor feta och oljiga? Är brännarna svarta? Har de svarta brännarreglagen förlorat sin glans? Om du har en keramikhäll, har den några märken som du inte kan få bort?

Rengöra spiskåpa

7. Är din utsugsfläkt eller spiskåpa ren? Om du har en rostfri kåpa, känns den oljig eller har den ett lager av damm? Om du har en fläkt som använder pappersfilter, är filtren missfärgade på något sätt. Har den blivit brun eller röd i färgen? Om du har metallfilter, är de oljiga på något sätt?

Om du har svarat ja på någon av frågorna och behöver någon som kommer hem till dig och städar ditt hem på ett säkert sätt, då ska du kalla in experterna, såsom ett ugnsrengöringsföretag eller en rekommenderad städfirma i Kalmar för att rengöra ugn billigt!