Högtryckstvätt – Allt om högtryckstvättar

tvätta altanen med en högtryckstvätt

Högtryckstvätt – tips för de 3 vanligaste områdena av din egendom

Vid något tillfälle, kämpar alla husägare med fläckar på taket, smutsiga ytterväggar och en sliten veranda. Om du har lite tid och rätt utrustning är det en enkel uppgift att ta bort fläckar och återställa till ett fräschare utseende. Det finns några viktiga saker att tänka på innan du börjar rengöringen.

Om du inte gör jobbet på rätt sätt kan det leda till permanenta skador på din egendom och kan kräva att du byter ut skadade delar.

1. Rengöra tak med högtryckstvätt

Många husägare har varit tvungna att bekämpa en takbakterie som kallas gloeocapsa magma, som är en form av gamla cyanobakterie. Taksektionerna som inte får tidig sol för att ta bort morgondagg skapar en perfekt atmosfär för fuktälskande cyanobakterier.

Att ta bort den svarta fläcken som dessa bakterier orsakar kräver en högtryckstvätt för att undvika skador på takpannor. Medan takpannor är mycket härdiga och kan ta ett högre tryck, finns det en chans att äldre plattor kommer att skadas av ett alltför högt tryck.

Du kan ta bort dessa fläckar med ett 25 graders munstycke vid 2 500 PSI, men du kanske vill testa på en enda takplatta i taget så att du kan avgöra vilket tryck som fungerar bäst för ditt tak. Du kanske också vill överväga rengöringskemikalier och en mjuk borste för att avlägsna eventuella rester.

2. Högtryckstvätta uteplats och veranda

Rengöring av uteplats med en högtryckstvätt kan vara en skrämmande uppgift. Som alla som har hanterat ett system för högtryckstvätt vet, är det mycket lätt att skada eller förstöra det som du försöker rengöra. Ett trädäck kan gå sönder om du inte använder rätt inställningar.

Vanligtvis kommer du att använda ett 45 graders munstycke på ca 3 000 PSI. Det viktigaste är att komma ihåg är att hålla munstycket tillräckligt långt bort från träplankorna så att du inte tar bort bitar av själva träet.

När träet har rengjorts från smuts och fläckar kan du låta det torka innan du applicerar behandlingar av däck. Kom ihåg att även om det kan vara frestande att högtryckstvätta dina däck på sommaren barfota, kan även ett lågt tryck ha sönder huden så ha alltid på dig ett lämplig fotskydd.

3. Kanter

Att använda en högtryckstvätt på kanter är en ganska känslig process jämfört med ett utedäck eller tak. Om dina kanter är målade ska du använda ett lägre tryck med ett 45 graders munstycke och inte hålla det för nära ytan. Om du håller det för nära riskerar du att ta bort färgen snarare än att rengöra ytan.

För omålade ytor ska en 3 000 PSI bricka användas, så länge som du är försiktig. Kom alltid ihåg att när du rengör kanter ska du gå längs kanten. För horisontella kanter, rengör du från sida till sida. Om du rengör upp och ner på horisontella kanter med en högtryckstvätt kan du skada kanterna.

Av säkerhetsskäl bör du stå aldrig på en stege när du använder en högtryckstvätt.

Kontakta ett bra städföretag i Kalmar för hjälp med rengöringen till ett vettigt pris.